Brandon Teena

Brandon Teena (December 12, 1972 - 31 december 1993) var en amerikansk trans man som blev våldtagen och mördad i Humboldt,
Nebraska. Hans liv och död var föremål för Oscar -belönade 1999 film Boys Don't Cry, som var baserad på dokumentärfilmen
"The Brandon Teena Story".
Livet: Teena föddes Teena Renae Brandon i Lincoln, Nebraska , den yngre av två barn till Patrick och JoAnn Brandon. Hans far dog i en bilolycka åtta månader innan han föddes, och han
uppfostrades av sin mor. Teena och hans äldre syster Tammy bodde hos deras mormor i Lincoln, innan de återtas
av sin mamma, när Teena var tre år gammal och Tammy var sex år gammal. Familjen var bosatt i Pine Acre Mobile Home Park i nordöstra Lincoln, och JoAnn arbetade som kontorist i en kvinnlig butik i Lincoln för att försörja familjen. Som små barn, blev Tammy och Teena sexuellt utnyttjad av sin morbror i flera år, och Teena och hans mor JoAnn sökte  rådgivning för detta 1991. Teenas familj beskrev honom som en pojkflicka sedan tidig barndom; Teena började identifiera som manlig under tonåren och dejtat en kvinnlig student under denna period. Hans mor avvisade hans manliga identitet och fortsatte att hänvisa till honom som sin "dotter". Teena påstod sig vara intersexuella flera gånger, men det har senare visat sig vara falska.

Teena och hans syster gick på St Mary's Elementary School och Pius X High School i Lincoln, där Teena blev ihågkommen som socialt tafatt. Under sitt andra år, avslogs Teena kristendomen efter att han protesterade till en präst vid Pius X om kristen visningar om avhållsamhet och homosexualitet. Han började också göra uppror i skolan genom att bryta mot skolans klädsel politik att klä sig mer maskulin. Under det första halvåret under hans sista år besökte han en US Army rekryterare på gymnasiet, att uppmuntra studenter att värva i de väpnade styrkorna. Teena tog värvning i amerikanska armén strax efter hans artonde födelsedag, och hoppades att tjäna en tjänstgöring i Operation Desert Shield . Men han misslyckades med det skriftliga inträdesprovet genom att hävda att han var man.

I december 1990 gick Teena till Holiday Skate Park med sina vänner, och han lindrade för sina bröst för att passera  som en pojke. Han gick på dejt med en 13-årig flicka, och de delade en passionerad kyss. Han träffade också flickans  14-åriga vän, Heather, och började cross-dressing regelbundet i ett försök att locka tonårs kvinnor.
När Teena började närma sig sin studentexamen blev han ovanligt utåtriktad och blev ihågkommen av klasskamrater som "klassens clown". Teena började också skolka och inte emot sina betyg och blev relegerad från Pius X High School i juni 1991 , tre dagar
före studentexamen.

Sommaren 1991 började Teena sitt första stora relation med Heather. Strax efter var Teena först anställdst som
bensinstation skötare i ett försök att köpa en husvagn hem för sig själv och sin flickvän. Hans mor godkännde
dock inte förhållandet och är övertygade hennes dotter att följa Teena för att veta om relationen var platonisk
eller sexuell.

I januari 1992 Teena genomgått en rättspsykiatrisk undersökning , som drog slutsatsen att Teena led av en allvarlig sexuell identitet krisen. Han togs senare till Lancaster County kriscentrum för att se till att han inte var självmordsbenägen. Teena erkände senare till sin mor att han hade blivit våldtagen av en manlig släkting som ett litet barn. Han släpptes från centrum tre dagar senare och började gå på terapi tillsammans med sin mor fyra gånger i veckan, som slutade två veckor senare.

År 1993, efter några juridiska problem, flyttade Teena till Falls City regionen Richardson County, Nebraska ,
där han identifieras enbart som en man. Han blev vän med flera lokala invånare. Efter att ha flyttat in hemma hos
Lisa Lambert, började Teena dejta hans kompis 19-åriga Lana Lana, och började umgås med John L. Lotter (född 31 maj 1971) och Marvin Thomas "Tom" Nissen (född oktober 22,), de båda hade suttit i fängelse tidigare.
Den 19 december 1993, var Teena arresterades för smide kontroller, Lana betalade hans borgen . Eftersom Teena var i den kvinnliga delen av fängelset, lärde Lana att han var transpersoner .
När Lana senare ifrågasatte Teena om hans kön , sade han till henne att han var en hermafrodit
bedriver en förändring operation kön , och de fortsatte dejta. I en rättegång angående filmversionen Boys Don't Cry , var detta bestridits av Lana. Teena gripandet var postat i den lokala tidningen under sitt födelsenamn och hans bekanta fick därefter veta att han var anatomiskt kvinnlig.

Sexuella övergrepp och mord:
Under en julafton tog Lotter och Nissen Teena och tvingade honom att ta av sig byxorna, vilket bevisar för Lana att
Teena var anatomiskt kvinna. Lana sa ingenting och tittade bara när de tvingade henne till detta. Lotter och Nissen
misshandlade senare Teena, och tvingade in honom i en bil. De körde till ett område med en kött-anläggning för
paketering i Richardson County, där de misshandlade och våldtog honom. De återvände sedan till Nissen hem.
Teena flydde från Nissens badrum genom att klättra ut genom fönstret och gick till Lana hus. Han blev övertygad av Lana att göra en polisanmälan, men Nissen och Lotter hade varnat Teena att inte berätta för polisen om våldtäkten eller så skulle de "tysta honom permanent". Teena gick också till akuten där en vanlig våldtäkt kit samlades, och senare förlorade. Sheriff Charles B. Laux ifrågasatte Teena om våldtäkt, enligt uppgift, tyckte han särskilt intresserad av Teena's transsexualitet , till den grad att Teena hittade hans frågor oförskämd och onödigt och vägrade att svara. Nissen och Lotter fick kännedom om rapporten, och de började söka efter Teena. De har inte hittat honom, och tre dagar senare kom polisen och frågade ut dem. Sheriffen vägrade att låta arrestera dem på grund av brist på bevis.

Nissen och Lotter körde till Lambert hus och bröt sig in. De hittade Lambert i sängen och krävde att få veta var Teena var. Lambert vägrade att berätta för dem. Nissen sökte och hittade Teena under sängen. Männen frågade Lambert om det var någon annan i huset, och hon svarade att Phillip Devine, som vid den tiden dejtade Lana syster, bodde hos henne. De sköt och dödade Devine, Lambert och Teena, framför Lamberts småbarn. Nissen och Lotter var kvar och greps sedan av polisen och åtalades för mord.


Fängelse:

Nissen anklagade Lotter för att begå mordet. I utbyte mot en reducerad mening, medgav Nissen att vara ett tillbehör till våldtäkt och mord. Nissen vittnade mot Lotter och dömdes till livstids fängelse . Lotter fortsatte att förneka sanningshalten i Nissen vittnesmål, och hans vittnesbörd var misskrediterade. Juryn fann Lotter skyldig till mord och han fick dödsstraff . Lotter och Nissen överklagade sina fällande domar, och deras fall har gått till prövning. I september 2007 tog Nissen tillbaka hans vittnesmål mot Lotter. Han hävdade att han var den enda att skjuta Teena och att Lotter inte hade begått morden. År 2009:s överklagande, med hjälp av Nissen nya vittnesmål att hävda ett anspråk av oskuld, var Lotter avvisades av Nebraska Högsta domstolen, som höll att eftersom - även under Nissen reviderade vittnesmål -både Lotter och Nissen var inblandade i mordet, specifika identitet tävlande var rättslig relevans.

Aftermath:
Eftersom Teena hade varken påbörjat substitutionsterapi,hormon intag och hade inte heller omplacering kirurgi kön , har han ibland pekats ut som en lesbisk av journalister. Rapporterade dock en del att Teena hade uppgett att
han planerade att ha omplacerings operation sex. (Byta kön)


JoAnn Brandon stämde Richardson County och Sheriff Laux för att ha underlåtit att förhindra Teena död, samt vara en indirekt orsak. Hon vann målet och belönades med $ 80.000. Rådman Orville Coady minskas beloppet med 85 procent baserat på ansvar Nissen och Lotter, och med en procent för JoAnn påstådda bidragande vårdslöshet . Detta ledde till en återstående dom av ansvar mot Richardson County och Laux på $ 17,360.97. År 2001, Nebraska Högsta Domstolen frångick de minskningar av den tidigare utmärkelsen återinföra hela $ 80.000 pris för "psykiskt lidande", plus $ 6,223.20 för begravningskostnader. I oktober 2001, samma domare tilldelades käranden en extra $ 12,000: $ 5000 för olovligt död , och $ 7.000 för uppsåtligt tillfogande av känslomässigt lidande. Laux kritiserades även efter mordet på hans attityd - vid ett tillfälle Laux avses Teena som "det".

1999 blev Teena föremål för en biografisk film med titeln Boys Don't Cry , starring Hilary Swank som Teena och
Chloë Sevigny som Lana. För sina prestationer, vann Swank och Sevigny nominerades till en Oscar . Lana stämde
producenterna av filmen för obehörig användning av sitt namn och liknande innan filmens release. Hon hävdade att filmen skildras henne som "lata, White Trash , och en Skanky orm ". Lana hävdade också att filmen felaktigt porträtteras som hon fortsatte förhållandet med Teena efter att hon upptäckt Teena var inte anatomiskt hane. Hon så småningom bosatte hon stämningsansökan mot filmens distributör för en hemlig summa.

Den brittiska duon Pet Shop Boys släppt en låt som heter "Girls Don't Cry" (ett bonusspår på brittiska frågan om jag är med Stupid ) om Teena 2006.

Brandon Teena är begravd i Lincoln Memorial Cemetery i Lincoln, Nebraska , hans gravsten inskrivet med hans födelse namn och epitafium dotter, syster, och vän.

Teenas våldsamma död, tillsammans med mordet på Matthew Shepard , lett till ökade påtryckningar för att hatbrotten lagar i USA .

R.I.P Brandon Teena! ♥
Det var 18 år sen detta hände och det är fortfrande lika hemskt. Jag förstår inte hur människor kan göra så här mot någon annan! Varför? Detta är vad jag kallar idioti! Hoppas förövarna får ruttna i fängelse!
Det är inget fel med att vara annorlunda och ingen har rätten att säga att du är fel, de har heller inte rätten
att slå dig, eller mobba en för man inte är som alla andra! Man ska vara sig själv i alla lägen. Det är inget fel med att vara annorlunda! Du är ju samma människa ändå kvittar hur du ser ut, vem du är, vem du gillar osv.
Kärleken kommer alltid vara fri och kärleken är vacker. Alla människor har rätt till kärlek!

En del av Londa Ganters text!

Jag tycker att alla ha rätt att tro på vad dom vill, sen tycker jag det är bra att folk är troende och har något som kan hjälpa dom att klara av vardagen på. Vi alla är olika, trots att vi är olika så är vi alla lika värda! Så jag tycker om alla och alla få tro på vad dom vill men jag är inte troende. Men trots detta så kan jag ändå prata om gud och förklara vissa saker om gud och är alltid öppen för att höra åsikter osv om gud. Dock pallar jag inte läsa biblen då jag inte tycker den är intressant. Ingen har rätt till att säga till dig/er att ni är fel för att ni har någon annan sexuell läggning ect. För så är det inte! Man kan vara troende fast att man byter kön, gillar både ock, är homosexuell osv. För som det står i texten här nedanför så ÄLSKAR GUD ALLA! Det är upp till var och en att tro på vad dom vill så länge man inte mörda, misshandlar ect, listan är lång. Men var dig själv och hjälp andra, ta hjäl om du behöver. Alla människor är vackra som dom är och vill man ändra på något ska man få göra det. Det är inget fel att vara udda!

Men som den här Linda Ganters skriver det håller jag med om helt och hållet, tycker det är sjukt bra skrivet och jaq kan tycka att det stämmer som hon säger.

Här kommer en bit av texten hon skrev som jag verkligen älskade mest av allt (dock allt hon skrev var sjukt
bra):

När det gäller vigsel mellan två människor med lika kön, så finns det faktiskt inget i Bibeln som beskriver just homosexualitet så som vi tänker om den idag. I Gamla testamentet finns visserligen texter som handlar om att människor av lika kön väcks av lust till varandra och att Gud inte ser med blida ögon på det - men där ingår det i ett sammanhang där det är ett allmänt sexuellt kaos och där både djur och människor far illa genom övergrepp och missbruk av det som borde vara något naturligt, vackert och kärleksfullt - sexualiteten. I Nya testamentet finns en text där Paulus tar upp homosexualitet som en synd, men där är ordet homosexualitet olyckligt översatt från ett ord som egentligen mer handlar om pedofili - nämligen ett icke jämställt förhållande mellan äldre man och ung pojke. Man kan sammanfatta det så, att när det gäller utnyttjande av en annan människa sexuellt, eller när det gäller sexualitet som blir destruktiv så är Bibeln otvetydigt negativt inställd - och så som jag själv ser det - det är Gud också. När det däremot gäller ett jämlikt förhållande som är grundat på kärlek tror jag Gud tycker att det är jättebra! Många av oss som tycker det är bra, (det är som du kanske vet inte alla präster) med vigsel för homosexuella, tänker att en vigsel mellan två människor handlar om just de två sakerna: jämlikhet/jämställdhet och kärlek.

// Linda Ganters.


Här kommer Länken till texten (om ni skulle vilja läsa att hon skrev):
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=680982


Great Soul

Bok som avslöjar Gandhis homosexualitet förbjuds i indisk delstat

Den indiska delstaten Gujarat har förbjudit en bok om Mohandas ‘Mahatma’ Gandhi i protest mot att boken avslöjar att den indiske självständighetsledaren lämnade sin fru för att leva med en man.

Vissa av Gandhis efterlevande har protesterat mot denna censur.

Boken heter Great Soul och är skriven av Joseph Lelyweld. Han visar att Gandhis stora kärlek var den tysk-judiske arkitekten Hermann Kallenbach, när han bodde i Sydafrika i början av 1900-talet. De två hade ett gemensamt hem, och de arbetade politiskt tillsammans i den icke-våldsliga motståndskampen i Sydafrika.

Beläggen för deras förhållande kommer från brev som de växlade. I breven bekänner Gandhi sin kärlek till Kallenbach.

Men boken påvisar också många mindre smickrande sidor hos Gandhi. Han hade t ex en rasistisk attityd till de svarta i Sydafrika.

http://tiny.cc/1mtgf

Giftermål!

Homosexuella par kan vigas i kyrkan :)



Svenska kyrkans ledning säger ja till att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan, på samma villkor som heterosexuella par.  En het fråga, konstaterar biskop Claes-Bertil Ytterberg.

Dela med andra:

Som en av de första kyrkorna i världen tar Svenska kyrkan ställning för att homosexuella får gifta sig i kyrkan.

- Vi är beredda att förrätta civilrättsligt giltigt partnerskap för homosexuella, säger Claes-Bertil Ytterberg,
biskop i Västerås, till TT.

Ytterberg säger detta några dagar innan utredaren Hans Regner lägger fram sitt utredningsförslag om en ny
äktenskapslagstiftning. Grundtankarna i förslaget är redan kända: alla par, heterosexuella och homosexuella,
ska kunna gifta sig på lika villkor. Lagstiftningen blir alltså könsneutral. Kyrkan får behålla rätten att viga,
men det blir upp till varje präst att söka vigselrätt.

I dag kan homosexuella par som ingått partnerskap få en välsignelseakt i kyrkan, men det juridiskt bindande
äktenskapet måste ingås civilt. Om utredningens förslag går igenom i riksdagen och Svenska kyrkan håller fast vid
sitt ställningstagande skulle den civila delen inte behövas.

Men Svenska kyrkan har en reservation: begreppet "äktenskap" ska vara förbehållet heterosexuella.

- Ordet äktenskap är av tradition så kraftfullt förknippat med relationen mellan man och kvinna, säger Claes-Bertil
Ytterberg.

Han skulle därför vilja att man talade om en samlevnadslag i stället för en äktenskapslag.

- Jag erkänner och inser att detta inte är en lätt pedagogisk uppgift att kommunicera, säger han och understryker
att alla par ska ha precis samma villkor, även om Svenska kyrkan har funderingar om språkbruket.

Det återstår att se hur Svenska kyrkan ställer sig om den inte får stöd i denna begreppsfråga.

- Vi får se vad remisserna säger. Men för egen del skulle jag vilja att vi slår vakt om vigselrätten, även om det blir
på ordets bekostnad. Men då talar jag som biskop i Västerås, där kan det finnas olika meningar, säger Ytterberg.

Frågan om homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan är mycket laddad, både i Svenska kyrkan och andra samfund.
Svenska kyrkans hållning kommer att bli ifrågasatt både internt och externt.

- Men man kan vända på det och säga att det är viktigt att vissa kyrkor tar några steg före. Svenska kyrkan kan vara
ekumeniskt viktig och ligga ett steg framför och visa vad som är möjliga vägar.

Svenska kyrkan har sju miljoner medlemmar och enligt Claes-Bertil Ytterberg finns det ingen annan kyrka av motsvarande
storlek som har kommit fram till samma hållning i frågan.

- Vi är först i det här sammanhanget. Det är klart att frågan är het, det är inget att hymla med, men kyrkan som helhet
har tydligt satt ned foten och ska fortsätta att göra det, säger Claes-Bertil Ytterberg som talar för Svenska kyrkans
alla biskopar och kyrkostyrelsen.

Alternativet att Svenska kyrkan skulle säga nej till att viga homosexuella är otänkbart för honom.

- Jag vill inte ens tänka på det. Vi skulle svika vårt ansvar gentemot en stor grupp människor som har rätt att slippa
känna sig särbehandlade, säger Claes-Bertil Ytterberg.

Sidor

Internet Sidor För HBQT :). :

http://www.qruiser.com/

Officiell sida för Qruiser: Skandinaviens ledande nätcommunity för HBTQ-personer.
Quiser är den största LGBQT community i Scandinavien. Sidan är på Svenska, Norska, Finska, Danska, Tyska och Engelska. Alla kön är välkomman och alla sexuella läggningar. För alla sorters människor. Det är en sida som t.e.x Helgon.com, facebook.com osv osv. :).

www.flator.se

Flator.se är en sida för homosexuella och bisexuella tjejer. På denna sidan kan man chatta med andra tjejer, lägga upp bilder, ha moviesamtal, blogga ect! En riktigt mysig sida, dock är det inte så många medlemmar men jag gillar sidan ändå.


Om ni/du har några fråga är det bara att höra av er till [email protected]!
Där kan ni fråga om allt mellan himmel och jord, eller om ni bara vill prata av er.  Skriv gärna dit med om ni känner att ni inte vågar kommenterar här i denna bloggen osv. Vi är som sagt här för att hjälpa, stödja och bara snacka med er. Vi måste hjälpa varandra!

Ta vara på varandra! Kom ihåg Kärleken Är Fri!!

Vart du kan vända dig till!

Nedan hittar du information om hur du kommer i kontakt med RFSL:s jourer, kuratorer och andra stödverksamheter,
samt andra stödinstanser.
RFSL:s brottsofferjour för hbt-personer

Har du utsatts för kränkningar, våld, hot, trakasserier eller hatbrott? RFSL:s brottsofferjour för hbt-personer
finns för att stödja dig.

Ring 020-34 13 16 eller skriv till [email protected]


Kuratorer och rådgivning

RFSL:s kuratorer och rådgivare nås via följande kontaktvägar:
Stockholm: 08–501 629 70, RFSL Stockholm
Göteborg: 031–13 83 86, RFSL Göteborg
Skåne: 040–611 99 50, RFSL Rådgivningen Skåne
Linköping: 046-13-228211, RFSL Rådgivningen Östergötland
Hbt-jouren

Hbt-jouren vänder sig till hela landet. Samtalen kan handla om allt från funderingar kring sexuell tillhörighet till
samlevnadsproblem eller ensamhet. Du är helt anonym (vi i jouren kan inte se vem som ringer)

Ring 0771-66 67 68 måndagar 18.00-22.00 och onsdagar 20.00-22.00
(reducerade öppettider under storhelger)


Linje 59


Linje59 är en nationell telefonjour för ungdomar upp till 25 år som har funderingar eller frågor kring homosexualitet,
bisexualitet eller transidentiter. Linjen finansieras av Socialstyrelsen och Lafa och drivs av RFSL Stockholm.

Besök www.linje59.se
www.heder.nu

RFSL Rådgivningen Skåne driver ett projekt som ger information, kunskap och stöd till dig som är ung homo- eller bisexuell
och är utsatt för hedersrelaterat våld på grund av sexuell läggning.
Besök www.heder.nu


www.umo.se

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Syftet med sajten är att göra det lättare
för unga att hitta relevant, aktuell och kvalitetssäkrad information om sex, hälsa och relationer.

Besök www.umo.se


Hbt-jouren


Hbt-jouren vänder sig till hela landet. Samtalen handlar om allt från funderingar kring sexuell tillhörighet till
samlevnadsproblem eller ensamhet.

Ibland hänvisar vid vidare till andra föreningar/grupper eller tipsar om olika ställen att träffas på.

Du är helt anonym (vi i jouren kan inte se vem som ringer). Det är homo-, bisexuella och/eller transpersoner som svarar.

Du når oss på telefon 0771-66 67 68 måndagar 18.00 - 22:00 och onsdagar 20.00 - 22.00 (reducerade öppettider under
storhelger). Är du intresserad av att arbeta med Hbt-jouren?

Vi välkomnar  fler att arbeta i jouren. Kontakta oss via telefon 0771-66 67 68 eller via [email protected].


Olika Begrepp.

Att själv identifiera och definiera sig Var och en har rätt att själv bestämma hur man
vill identifiera sig. Ingen utomstående kan sätta en etikett såsom ”queer”, ”transperson”
eller ”homosexuell” på någon utan att den personen själv kallar sig för det.

Vad är sexuellt och vad är det inte?
I flera av begreppen nedan finns ordet
"sex" med, dock handlar många av begreppen inte om sex eller sexuell läggning.
Begreppen är oftast översatta från engelska och där "sex" också betyder "kön". Transsexualism, till exempel,
handlar inte alls om sex eller sexuell läggning utan om en persons könsidentitet.

Homosexuell: Ordet gay kan ha många benämningar och betyda lite olika.
Sen beroende på vilket land man kommer ifrån har dom olika betydelse också.
Som tex: Gay - kan betyda att man är glad (alltså ordet glad).
I sverige när man säger att man är gay så talar man både om killar och tjejer,
men tex som i vissa delar i USA så betyder det bara homusexuella män.
När man är gay så gillar man en av samma kön så som man <3 man , eller kvinna <3 kvinna, är kära
och har ett förhållande med en av samma kön. :). En person som är homosexuell har förmågan att bli sexuellt
och känslomässigt intresserad enbart av personer av samma kön som en själv.

Bisexuell = Att man gillar både kvinnor och män. Man faller inte för könet utan personligheten.
Både tjejer och killar kan vara bisexuella. En person som är bisexuell har förmågan att sexuellt och/eller
emotionellt bli intresserad av både kvinnor och män. Det finns flera sätt att vara bisexuell på, vissa blir
förälskade i motsatt kön och är sexuellt intresserade av båda könen medan
för andra varierar intresset för relationer och/eller sexuella kontakter över tid etc.
Detta är en sexuell läggning.

Queer = (ung. udda), från och med början av 1900-talet även engelsk slang för homosexuell,
Queer kan användas som ett sätt att beskriva sin sexuella läggning och kan då betyda att man inte bryr
sig om vilket kön man blir kär i/attraherad av, eller att man inte kan/vill definiera sin sexuella läggning
inom de traditionella begreppen. Detta gäller både kvinnor och män! Quuer, att bryta mot den vanliga
hetor-tvåsamhetsnormen. Att gå utan för samhällets regler gällande förhållanden och sex är mina associationer.
En man i klänning som har sex med kvinnor och kallas sig queer.En enkel (förenklad) definition av queer är att den som är queer inte ser en naturlig, tvingande koppling mellan kön, genus och sexualitet.Queer/Queerteori
Kan dels vara en syn på samhället där (könsliga och sexuella) normer ifrågasätts och
dels en identitet där personen försöker eftersträva att inga normer ska vara hindrande för deras liv.
Detta är en syn på samhället och/eller ett sätt att leva, det kan vara en könsidentitet och/eller ett sätt att vara sexuell.

Drag-king: En person som klär sig som man, ofta på ett överdrivet sätt, i syfte att
underhålla eller manifestera en politisk poäng

Drag-queen:
En person som klär sig som en kvinna, ofta på ett överdrivet sätt, i syfte att underhålla
eller manifestera en politisk poäng

FTM "Female to Male" = "kvinna till man". Ett vanligt sätt att klargöra både vilket kön personen har/hade biologiskt
och vilket
kön personen känner sig som eller anser sig ha. I detta fall någon som fötts som biologisk kvinna som numera är man.

Genus: En persons sociala kön. Anses av många vara socialt och/eller kulturellt konstruerat.
Är en beskrivning och teoribildning om könsidentifikation.

Hen (henom): Könsneutrala pronomen som vissa transpersoner känner sig hemma med att använda.

Intergender: En person som är intergender definierar sig som att befinna sig mellan, i båda, eller bortom
de traditionella könsrollerna. Detta kan vara en könsidentitet.

Intersexuell/Intersexualism
: Ett stort antal olika tillstånd och diagnoser (DSD) samlas under detta begrepp.
Kortfattat, en person med ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna,
könskörtlarna (testiklar eller äggstockar) eller könsorganens utveckling är ”atypisk”. ”Inter” betyder
”mellan” på latin och ”sexus” betyder ”kön” på latin. Intersexuell betyder således ”mellan könen”.
Detta kan vara en könsidentitet.

Kön: Vilket kön en person har kan bara den bestämma. Det som spelar roll är vilket/vilka kön man själv känner att man ha

Könskorrigering:
Procedur som många transsexuella vill genomgå. En transsexuell person byter alltså inte kön
(utom juridiskt sett)
utan korrigerar sitt biologiska och juridiska kön så att det stämmer överens med personens mentala kön.

MTF "Male to Female"
= "man till kvinna". Ett vanligt sätt att klargöra både vilket kön personen har/hade
biologiskt och vilket kön personen känner sig som eller anser sig ha. I detta fall någon som fötts som
biologisk man som numera är kvinna.

Transgender: Engelskt uttryck som kan översättas till ”transperson” på svenska.
En person kan kalla sig transgenderist, det är en könsidentitet som vanligtvis är synonym med intergender.

Transperson:
Ett samlingsbegrepp som vanligtvis avser individer vars könsidentitet och/eller könsuttryck
tidvis eller alltid skiljer sig från normen för det kön som registrerades för dem vid födseln.
Bara den som själv identifierar sig som transperson är det. I begreppet ingår vanligtvis intersexuella,
intergenderpersoner, transsexuella och transvestiter och ibland dragqueens och dragkings.

Transsexuell/Transsexualism:
En person som har ett annat mentalt kön jämfört med sitt biologiska
eller juridiska kön (om könskorrigering ej har gjorts). Är en medicinsk diagnos och kan vara ett
sätt att identifiera sig. ”Trans” betyder ”över till andra sidan” på latin och ”sexus” betyder
“kön” på latin. Transsexuell betyder således ”över till andra sidans kön”.

Transvestit/Transvestism:
En person som är transvestit vill tidvis, ofta eller alltid ikläda
sig eller använda sig av ett annat köns kläder och/eller andra attribut i syfte att utrycka sin
könsidentitet eller i vissa fall uppnå sexuellt behag. Är ett könsrollsuttryck.
”Trans” betyder ”över till andra sidan” på latin och ”vestis” betyder “kläder” på latin. Transvestit betyder således ”över till andra sidans kläder"



http://www.rfsl.se



Utkast: Maj 11, 2011

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2560591/hbqtopia?claim=8er55y7nq3h">Följ min blogg med bloglovin</a>

HBQtopia!!!

HBQTopia
Du tänker säkert: Varför startades denna gruppen/bloggen? Svar: För att hjälpa människor som är helt vilse med sina tankar om sin sexuella läggning o vi HBTQ-personer ska va här som stöd o hjälpa dem hitta rätt. Visst, vi har sexuallkunskap i skolan etc. men den... informationen är inte mkt så då är det bättre att vi med erfarenhet pratar om de o diskuterar olika situationer som kan uppstå i samhället. De samhället vi lever i är fortfarande heteronormiskt, t.ex. när du går till ungdomsmottagningen så frågar dem om du är tjej:" Har du någon pojkvän?" o i killarnas fall: "Har du någon flickvän?". Jag tycker att vi alla borde stå upp som en grupp o inte bara en individ för tillsammans är vi starka! Proud to be Pride! / Ordförande för HBQTopia Carolina Larsen

Länken till Facebook sidan!

http://www.facebook.com/FiaSnurr/posts/2032232570635#!/home.php?sk=group_190808137611579&ap=1


Ni kan även följa denna bloggen via www.bloglovin.com


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0