Brandon Teena

Brandon Teena (December 12, 1972 - 31 december 1993) var en amerikansk trans man som blev våldtagen och mördad i Humboldt,
Nebraska. Hans liv och död var föremål för Oscar -belönade 1999 film Boys Don't Cry, som var baserad på dokumentärfilmen
"The Brandon Teena Story".
Livet: Teena föddes Teena Renae Brandon i Lincoln, Nebraska , den yngre av två barn till Patrick och JoAnn Brandon. Hans far dog i en bilolycka åtta månader innan han föddes, och han
uppfostrades av sin mor. Teena och hans äldre syster Tammy bodde hos deras mormor i Lincoln, innan de återtas
av sin mamma, när Teena var tre år gammal och Tammy var sex år gammal. Familjen var bosatt i Pine Acre Mobile Home Park i nordöstra Lincoln, och JoAnn arbetade som kontorist i en kvinnlig butik i Lincoln för att försörja familjen. Som små barn, blev Tammy och Teena sexuellt utnyttjad av sin morbror i flera år, och Teena och hans mor JoAnn sökte  rådgivning för detta 1991. Teenas familj beskrev honom som en pojkflicka sedan tidig barndom; Teena började identifiera som manlig under tonåren och dejtat en kvinnlig student under denna period. Hans mor avvisade hans manliga identitet och fortsatte att hänvisa till honom som sin "dotter". Teena påstod sig vara intersexuella flera gånger, men det har senare visat sig vara falska.

Teena och hans syster gick på St Mary's Elementary School och Pius X High School i Lincoln, där Teena blev ihågkommen som socialt tafatt. Under sitt andra år, avslogs Teena kristendomen efter att han protesterade till en präst vid Pius X om kristen visningar om avhållsamhet och homosexualitet. Han började också göra uppror i skolan genom att bryta mot skolans klädsel politik att klä sig mer maskulin. Under det första halvåret under hans sista år besökte han en US Army rekryterare på gymnasiet, att uppmuntra studenter att värva i de väpnade styrkorna. Teena tog värvning i amerikanska armén strax efter hans artonde födelsedag, och hoppades att tjäna en tjänstgöring i Operation Desert Shield . Men han misslyckades med det skriftliga inträdesprovet genom att hävda att han var man.

I december 1990 gick Teena till Holiday Skate Park med sina vänner, och han lindrade för sina bröst för att passera  som en pojke. Han gick på dejt med en 13-årig flicka, och de delade en passionerad kyss. Han träffade också flickans  14-åriga vän, Heather, och började cross-dressing regelbundet i ett försök att locka tonårs kvinnor.
När Teena började närma sig sin studentexamen blev han ovanligt utåtriktad och blev ihågkommen av klasskamrater som "klassens clown". Teena började också skolka och inte emot sina betyg och blev relegerad från Pius X High School i juni 1991 , tre dagar
före studentexamen.

Sommaren 1991 började Teena sitt första stora relation med Heather. Strax efter var Teena först anställdst som
bensinstation skötare i ett försök att köpa en husvagn hem för sig själv och sin flickvän. Hans mor godkännde
dock inte förhållandet och är övertygade hennes dotter att följa Teena för att veta om relationen var platonisk
eller sexuell.

I januari 1992 Teena genomgått en rättspsykiatrisk undersökning , som drog slutsatsen att Teena led av en allvarlig sexuell identitet krisen. Han togs senare till Lancaster County kriscentrum för att se till att han inte var självmordsbenägen. Teena erkände senare till sin mor att han hade blivit våldtagen av en manlig släkting som ett litet barn. Han släpptes från centrum tre dagar senare och började gå på terapi tillsammans med sin mor fyra gånger i veckan, som slutade två veckor senare.

År 1993, efter några juridiska problem, flyttade Teena till Falls City regionen Richardson County, Nebraska ,
där han identifieras enbart som en man. Han blev vän med flera lokala invånare. Efter att ha flyttat in hemma hos
Lisa Lambert, började Teena dejta hans kompis 19-åriga Lana Lana, och började umgås med John L. Lotter (född 31 maj 1971) och Marvin Thomas "Tom" Nissen (född oktober 22,), de båda hade suttit i fängelse tidigare.
Den 19 december 1993, var Teena arresterades för smide kontroller, Lana betalade hans borgen . Eftersom Teena var i den kvinnliga delen av fängelset, lärde Lana att han var transpersoner .
När Lana senare ifrågasatte Teena om hans kön , sade han till henne att han var en hermafrodit
bedriver en förändring operation kön , och de fortsatte dejta. I en rättegång angående filmversionen Boys Don't Cry , var detta bestridits av Lana. Teena gripandet var postat i den lokala tidningen under sitt födelsenamn och hans bekanta fick därefter veta att han var anatomiskt kvinnlig.

Sexuella övergrepp och mord:
Under en julafton tog Lotter och Nissen Teena och tvingade honom att ta av sig byxorna, vilket bevisar för Lana att
Teena var anatomiskt kvinna. Lana sa ingenting och tittade bara när de tvingade henne till detta. Lotter och Nissen
misshandlade senare Teena, och tvingade in honom i en bil. De körde till ett område med en kött-anläggning för
paketering i Richardson County, där de misshandlade och våldtog honom. De återvände sedan till Nissen hem.
Teena flydde från Nissens badrum genom att klättra ut genom fönstret och gick till Lana hus. Han blev övertygad av Lana att göra en polisanmälan, men Nissen och Lotter hade varnat Teena att inte berätta för polisen om våldtäkten eller så skulle de "tysta honom permanent". Teena gick också till akuten där en vanlig våldtäkt kit samlades, och senare förlorade. Sheriff Charles B. Laux ifrågasatte Teena om våldtäkt, enligt uppgift, tyckte han särskilt intresserad av Teena's transsexualitet , till den grad att Teena hittade hans frågor oförskämd och onödigt och vägrade att svara. Nissen och Lotter fick kännedom om rapporten, och de började söka efter Teena. De har inte hittat honom, och tre dagar senare kom polisen och frågade ut dem. Sheriffen vägrade att låta arrestera dem på grund av brist på bevis.

Nissen och Lotter körde till Lambert hus och bröt sig in. De hittade Lambert i sängen och krävde att få veta var Teena var. Lambert vägrade att berätta för dem. Nissen sökte och hittade Teena under sängen. Männen frågade Lambert om det var någon annan i huset, och hon svarade att Phillip Devine, som vid den tiden dejtade Lana syster, bodde hos henne. De sköt och dödade Devine, Lambert och Teena, framför Lamberts småbarn. Nissen och Lotter var kvar och greps sedan av polisen och åtalades för mord.


Fängelse:

Nissen anklagade Lotter för att begå mordet. I utbyte mot en reducerad mening, medgav Nissen att vara ett tillbehör till våldtäkt och mord. Nissen vittnade mot Lotter och dömdes till livstids fängelse . Lotter fortsatte att förneka sanningshalten i Nissen vittnesmål, och hans vittnesbörd var misskrediterade. Juryn fann Lotter skyldig till mord och han fick dödsstraff . Lotter och Nissen överklagade sina fällande domar, och deras fall har gått till prövning. I september 2007 tog Nissen tillbaka hans vittnesmål mot Lotter. Han hävdade att han var den enda att skjuta Teena och att Lotter inte hade begått morden. År 2009:s överklagande, med hjälp av Nissen nya vittnesmål att hävda ett anspråk av oskuld, var Lotter avvisades av Nebraska Högsta domstolen, som höll att eftersom - även under Nissen reviderade vittnesmål -både Lotter och Nissen var inblandade i mordet, specifika identitet tävlande var rättslig relevans.

Aftermath:
Eftersom Teena hade varken påbörjat substitutionsterapi,hormon intag och hade inte heller omplacering kirurgi kön , har han ibland pekats ut som en lesbisk av journalister. Rapporterade dock en del att Teena hade uppgett att
han planerade att ha omplacerings operation sex. (Byta kön)


JoAnn Brandon stämde Richardson County och Sheriff Laux för att ha underlåtit att förhindra Teena död, samt vara en indirekt orsak. Hon vann målet och belönades med $ 80.000. Rådman Orville Coady minskas beloppet med 85 procent baserat på ansvar Nissen och Lotter, och med en procent för JoAnn påstådda bidragande vårdslöshet . Detta ledde till en återstående dom av ansvar mot Richardson County och Laux på $ 17,360.97. År 2001, Nebraska Högsta Domstolen frångick de minskningar av den tidigare utmärkelsen återinföra hela $ 80.000 pris för "psykiskt lidande", plus $ 6,223.20 för begravningskostnader. I oktober 2001, samma domare tilldelades käranden en extra $ 12,000: $ 5000 för olovligt död , och $ 7.000 för uppsåtligt tillfogande av känslomässigt lidande. Laux kritiserades även efter mordet på hans attityd - vid ett tillfälle Laux avses Teena som "det".

1999 blev Teena föremål för en biografisk film med titeln Boys Don't Cry , starring Hilary Swank som Teena och
Chloë Sevigny som Lana. För sina prestationer, vann Swank och Sevigny nominerades till en Oscar . Lana stämde
producenterna av filmen för obehörig användning av sitt namn och liknande innan filmens release. Hon hävdade att filmen skildras henne som "lata, White Trash , och en Skanky orm ". Lana hävdade också att filmen felaktigt porträtteras som hon fortsatte förhållandet med Teena efter att hon upptäckt Teena var inte anatomiskt hane. Hon så småningom bosatte hon stämningsansökan mot filmens distributör för en hemlig summa.

Den brittiska duon Pet Shop Boys släppt en låt som heter "Girls Don't Cry" (ett bonusspår på brittiska frågan om jag är med Stupid ) om Teena 2006.

Brandon Teena är begravd i Lincoln Memorial Cemetery i Lincoln, Nebraska , hans gravsten inskrivet med hans födelse namn och epitafium dotter, syster, och vän.

Teenas våldsamma död, tillsammans med mordet på Matthew Shepard , lett till ökade påtryckningar för att hatbrotten lagar i USA .

R.I.P Brandon Teena! ♥
Det var 18 år sen detta hände och det är fortfrande lika hemskt. Jag förstår inte hur människor kan göra så här mot någon annan! Varför? Detta är vad jag kallar idioti! Hoppas förövarna får ruttna i fängelse!
Det är inget fel med att vara annorlunda och ingen har rätten att säga att du är fel, de har heller inte rätten
att slå dig, eller mobba en för man inte är som alla andra! Man ska vara sig själv i alla lägen. Det är inget fel med att vara annorlunda! Du är ju samma människa ändå kvittar hur du ser ut, vem du är, vem du gillar osv.
Kärleken kommer alltid vara fri och kärleken är vacker. Alla människor har rätt till kärlek!

Kommentarer
Postat av: Lilly

Du skriver så bra. :* Alltså åh vill gråta av det här.

2011-05-30 @ 01:09:28
URL: http://babydollsugardust.blogg.se/
Postat av: HBQTopia

Tack så mycket. Försöker göra mitt bästa!:)

2011-05-30 @ 23:59:38
URL: http://hbqtopia.blogg.se/
Postat av: kurdisk muslimsk tjej <3

Hej söt blogg ! :D ska vi följa varandra på bloglovin?<3

2011-05-31 @ 11:57:58
URL: http://kurdishgirlpeaceandlove.blogg.se/
Postat av: kurdisk muslimsk tjej <3

kul följer dig nu<3

2011-06-01 @ 12:07:51
URL: http://kurdishgirlpeaceandlove.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0