Cim - Religion

Vad har du för religion?

- Jag är mer ateist men är född kristen. Min pappa är dock jude. Jag har en tanke om att man är SIN egen Gud eftersom alla har vi olika syn på hur Gud är o oftast är det en bättre version av dig själv. :)

Troende/icke troende?

- Icke troende mer eller mindre.

Vad säger din religion om just homosexuella relationer?

- Judisk-kristen tradition:

* Gamla Testamentet: Själva begreppet "homosexualitet" är från 1870-talet. Gamla testamentet och särskilt Tredje Moseboken handlar om renhetslagar som dömer den sexuella handlingen ut mellan par av samma kön, förståelsen av homosexualitet som ett varande finns inte. Det är två verser i 3 Mos (18:22 och 20:13) som har dikterat synen på homosexualitet under årtusenden inom främst judisk tradition. ”Du får inte ligga med en man som man ligger med en kvinna: det är något avskyvärt”. Det hebreiska ordet för avskyvärt "Toevah" förekommer bara sällan i GT och är svårt att översätta, moderna bibelforskare ifrågasätter vikten av budet då det förekommer bara en gång (ju viktigare ett bud är desto mer förekommer det).[24]
Begreppet Sodomi kommer från Första Mosebok 19 kapitlet i berättelsen om hur Guds änglar bestraffar staden Sodom för sin ogudaktighet, brottet/synden de begår är mot gästfrihet och stadens invånare vill skymfa Lot genom att våldföra sig på hans gäster och förnedra hans gästfrihet. I den kristna traditionen har dock berättelsen förknippas med den sexuella handlingen sodomi som belagts med hårda straff.
Under biblisk tid var kroppens renhet viktig inför mötet med det heliga, menstruation och samlag ansågs som orena och krävde rituella reningsbad, mikva. Frågan är om homosexuella handlingar sågs som ett hot mot renhetslagarna eller som ett socialt hot mot familjen/klanen som den socio-ekonomiska grunden i samhället kan inte besvaras utan beror på situation. I Ruts bok beskrivs den starka relationen mellan Rut och hennes moabitiska svärdotter Noomi. Ruts bägge söner är döda och Rut behöver Noomi (trots hennes barnlöshet) för att säkra arvsätten till sin jord. Noomis trohetstal till Rut (Rut 1:16-18) används idag ofta i välsignelse-andakter över ingånget partnerskap och ses som ett könsneutralt Bibelord om trohet och kärlek under vigsel i Svenska Kyrkan.

* Nya testamentet: I Nya testamentet talar inte Jesus om- eller fördömer homosexualietet, Det är först i epistlarna som Paulus uppmanar sina församlingar att inte hänge sig åt hedniska tempelkulter och han fördömer den grekiska traditionen där den äldre läraren pedagogen lär upp ynglingen sexuellt. Paulus använder ordet ”macaroi” för den passiva parten, det är ovisst om Paulus fördömer pedofili eller alla sex mellan män. Första Korinthierbrevet 6:9 lyder i översättning: i bibel 2000 "Ingen som lever i otukt eller avguderi eller hor eller män som ligger med andra män (macaroi), inga drinkare eller tjuvaktiga …ingen sådan får ärva Guds rike." Här manar Paulus till enhet inom församlingen och att släppa hedniska vanor och missbruk.
I Romarbrevet 1:26-28 fördöms män och kvinnor som upptänds i begär mot den naturliga lagen som människor som medvetet struntar i kunskapen som Gud har givit människan och Gud låter dem agera själviskt och hänsynslöst. Alltså ses homosexuella handlingar som ett brott mot den naturliga lagen.

Men jag säger skit i vad religionen säger o följ ditt hjärta! <3 
Fight for your right!

Veckans fråga till er läsare:
- Vågar du stå för den du är idag? Oavsett vilken religion du har.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0